Lisää onnistumisen kokemuksia urheilijoille

Helsingin Sanomissa oli hyvä kirjoitus 6.3.18. Tsekin hiihdon päävalmentajana Ilkka Jarva kertoo urheilua piinaavista median ja yleisön ylisuurista odotuksista ja urheilijan häpeän kokemuksesta. Suomalaiset pelkäävät liikaa häviämistä ja siksi heidän on mahdotonta saavuttaa voittoa. Tsekeissä osataan arvostaa hiihtäjiä, jotka pääsevät maailman 16 parhaan joukkoon. Nämä hiihtäjät ovat lisäksi itse ylpeitä omista saavutuksistaan.

On todella tärkeää luoda urheiluseuroihin ja valmennukseen kaikissa ikäluokissa ajattelutapa, että jokaisella on mahdollisuus voittaa. Urheilijalle on paljon motivoivampaa ajatella, että sijoitus maailman kymmenen parhaan joukossa on hyvä, kuin  se, että on tyytymätön esim. kolmanteen tai kymmenenteen sijaan ja jossitella, miksi ei onnistunut.

Jokaisen huipulle pyrkivän urheilijan täytyy olla valmis panostamaan harjoitteluunsa paljon, jos aikoo menestyä myös maailmalla. Omistautumisen ja tekemisen taso on oltava kovaa. Huippu-urheiluun panostaminen pitää olla oma valinta, ei uhraus. Lue koko artikkeli tästä: Epäonnistumisen pelko riivaa